Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Επιτέλους πραγματικό μπάσκετ

Τελείωσε η προκριματική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος εφήβων με καλές εντυπώσεις και τη γνωστή... αποκόμιση εμπειριών που όλοι επικαλούμαστε όταν δεν έχουμε ελπίδες για κάτι καλύτερο! Συνήθως ξεχνάμε ότι για να αποκομίσεις χρήσιμες εμπειρίες από αυτά τα παιχνίδια πρέπει να έχεις κι εσύ κάτι να προσφέρεις σ' αυτά, πέρα από τη συμμετοχή σου, διαφορετικά οι εμπειρία δεν διαφέρει και πολύ από αυτή του φιλαθλου που το παρακολουθεί. Αυτό το κάτι το είχαμε νομίζω και γι αυτό ευελπιστώ ότι αυτή τη φορά -όπως και αρκετές αλλες στο παρελθόν- θα μας χρησιμεύσει πολύ αυτή η περιπέτεια. Οι νεαροί μας παίκτες σε καμμία περίπτωση δεν παραδόθηκαν, παλεύοντας όσο πιο δυνατά μπορούσαν απέναντι σε ανώτερες σωματικά και τεχνικά ομάδες, βάζοντας τους αρκετά προβλήματα στο παιχνίδι. Για αρκετούς από τους παίκτες μας ήταν η πρώτη συμμετοχή τους σε τέτοιους αγώνες και όσο κι αν άκουγαν από τους συμπαίκτες και τους προπονητές τους για άλλου είδους μπάσκετ, ήρθε για αυτούς η ώρα να το βιώσουν πραγματικά. Πιεστικές άμυνες και στις δύο άκρες του γηπέδου, δυνατά σκρήν, κοψίματα και αιφνιδιασμοί, αρκετές ταχύτητες πάνω από το πρωτάθλημα μας. Καλώς εννοούμενο μπασκετικό ξύλο και πάνω απ όλα ομαδικές κινήσεις στο γήπεδο που πρέπει να χρησιμοποιήσεις και το μυαλό εκτός από το σώμα για να τις αντιμετωπίσεις.
Δύο κυρίως παράγοντες συντελούν σε αυτού του είδους το παιχνίδι: Πρώτος και κυριώτερος οι προπονητές και οι αθλητές των ομάδων. Σωστή ατομική και ομαδική προπόνηση που έχει ώς αποτέλεσμα τη δημιουργία ομάδας που συνθέτοντας το ταλέντο και τις ειδικές ικανότητες του κάθε παίκτη με τις ανάγκες και τους στόχους του συνόλου, παρουσιάζει μια ομάδα με συγκεκριμένο στόχο στο γήπεδο και με εναλλακτικούς τρόπους για να τον κατακτήσει. Το γνωστό μπάσκετ....πάμε γερά παλικάρια μου να τους φάμε με το σύστημα αραΐ - μπουραΐ (για να θυμηθούμε και ενα παλιό Χιώτικο παιχνίδι) δεν έχει και πολλά να προσφέρει και στους δύο αντιπάλους. Από την άλλη βέβαια είναι ευκολότερο στη διδασκαλία του!
Δεύτερος παράγοντας,λιγότερο βέβαια σημαντικός αλλά οχι αμελητέος, είναι οι εκπαιδευμένοι και με μπασκετική νοοτροπία διαιτητές.Επιτέλους παίξαμε σε όλα τα παιχνίδια physical game χωρίς απειρα σφυρίγματα σε κάθε επαφή ούτε εφεύρηματα κάθε είδους σε όσο το δυνατόν περισσότερες φάσεις του παιχνιδιού. Ασφαλώς και έγιναν λάθη, αλλά σας διαβεβαιώ ότι κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε απλούστατα γιατι ήταν ολοφάνερο ότι ήταν λάθη εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού και του δυνατού παιχνιδιού και  προς τις δυο κατευθύνσεις. Ακόμα και η γραμματεία έκανε λαθος στην ανανέωση του χρόνου επίθεσης, αλλά το παραδέχθηκε αμέσως και το παιχνίδι συνεχίστηκε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Αυτά τα εμφανέστατα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού δε θα μπορούσαν βέβαια να περάσουν απαρατήρητα ούτε κι απο τους μικρότερους και πιο άπειρους μας παίκτες οι οποίοι τα σχολίαζαν μεταξύ άλλων μετά τα παιχνίδια. Γι αυτό το λόγο ευελπιστούμε όλοι ότι οι παίκτες μας έχουν την ικανότητα να εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο μπορούν αυτή τη σειρά αγώνων και να αποκομίσουν πραγματικά οφέλη.
Ο τρόπος διεξαγωγής που ισχύει εδώ και λίγα χρόνια ( σταθερός όμιλος του πρωταθλητή ΕΣΚΑΝΑ με τους πρωταθλητές των νησιών) δε μπορώ να πώ ότι μού άρεσε. Παλιότερα συναντιόμαστε με ομάδες από Γιάννενα , Άρτα , Πάτρα, Λαμια και πολλές άλλες πόλεις και ήταν πολύ μεγαλύτερη η επαφή μας με ομάδες απο διαφορετικές καθε φορά πόλεις αντι για τα νησιά που έτσι κι αλλιώς τα συνανταμε καθε χρόνο στους αγώνες των μικτών. Δεν ξέρω βέβαια πόσο οικονομικότερος είναι αυτός ο τρόπος διεξαγωγής και κατά πόσο είναι επιβεβλημένος σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς, αλλά ας ελπίσουμε να βελτιωθεί η κατάσταση και να επανέλθουμε στον παλιό τρόπο. Μέχρι τότε έχουμε να ασχοληθούμε με αρκετά εσωτερικά μας προβλήματα.

30 σχόλια:

  1. Πολυ σωστα τοποθετειτε το θεμα σε σχεση με την ταχυτητα που παιζεται το μπασκετ στη Χιο. Περισσοτερο ειναι θεμα των ομαδων και εξαρταται απο την προπονηση που κανουν οι παιχτες αλλα και απο τις γνωσεις και τη διαθεση για δουλεια των προπονητων.Συμφωνω οτι η διαιτησια δε βοηθαει αλλα κι εγω τη βαζω σε δευτερη μοιρα. Ενας ακομα λογος ισως ειναι η μεγαλη ηλικια πολλων παικτων. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως σας φαινεται αυτο? Δεν θα το συνιστουσα σαν λυση στα προβληματα μας παντως....
    http://www.youtube.com/watch?v=0YOsh9bCj_k

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προτιμώ αυτο.Αφήνει όλους ικανοποιημενους! Ηρεμια παιδια...
    http://www.youtube.com/watch?v=EeWVnBmocbE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. esei prepei na kapnizete poli xorto....xixixixix..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ενω εσυ τι καπνιζεις ρε εξυπνε;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. to na deixneis tetoia paradigmata kai na theoreis esto kai adikimenos oti eine sosto h via pros tous dietites e den eine toso semno den nomizeis???kai min xexnas pos parakolouthoun kai mikra pedia...apla ntopi,,,thelete na paei kai mprosta to athlima..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΛΕΒΕΙ ΜΗΝ ΤΟΝ ΧΤΥΠΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ... ΑΥΤΗ Η ΑΣΥΛΙΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΗ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ...ΑΣ ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΛΛΙΩΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. poli atixo to sxoeio sou palikare...kai foveri logiki....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μάλιστα....
    Μετά από αυτό δεν έχω λόγια....
    Ειλικρινά χάνω πάσα ιδέα, μια ομάδα που έχει μικρά παιδιά στις τάξεις της να αφήνει αναρτημένα σχόλια που υποκινούν τη βία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΛΙΓΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΡΕ 1000 ΜΠΡΑΒΟ.ΑΛΩΣΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΙΩΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΦΑΝΗΚΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΔΕΝ ΕΝΔΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ...ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΕΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΑΡΧΕΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΑΣ ΜΙΚΡΟΥΣ Κ ΜΕΓΑΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 1.Θα ηταν πολυ βολικό για όσους προσπαθούν να ελέγξουν προς όφελος τους καταστάσεις, χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα, να μην ακούγεται καμμία φωνή διαμαρτυρίας η έστω να περιορίζεται σε όσο το δυνατόν στενά πλαίσια.Τα σχόλια των αναγνωστών ενοχλούν όσους δεν τα έχουν καλά με τη συνείδηση τους και επανειλημμένα προσπαθούν εμμέσως να επιβάλλουν λογοκρισία.
    2.Υπαρχουν πολλά είδη βίας -με τις οποίες καλό θα ήταν να ασχοληθούμε- οπως πχ θεσμική βια, παθητική βια κλπ που είναι στενά συνδεδεμένες με τη σωματική βία και στην πραγματικότητα την προκαλούν γιατι δεν αφήνουν άλλη διέξοδο.
    3.Στη διαπαιδαγώγηση των αθλητών μας δίνουμε τεράστια σημασία στο σεβασμό των κανόνων και των θεσμών χωρίς όμως να εξαλείφουμε - μέσω ιδεολογημάτων και γενικοτήτων- την ατομική ευθύνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Διαιτητές – Κομισάριοι Α2 Ανδρών (24η αγωνιστική)Σάββατο 30 Απριλίου

    Νήαρ Ηστ 17.30 Νήαρ Ηστ-Ολυμπιάδα Π. Δεσλής-Παγώνης-Κοντίλης (Αλιφραγκής)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ε καλα μη χαιρεσαι και τοσο που σε εβαλαν να παιξεις στην Α2. Ολοι ξερουμε πως δουλευει το συστημα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. koita mono mh se kanoun melano apo to ksylo.....
    ekei den einai opws emas pou eimaste kyrioi.
    ekei exei k filathlous....... pou den paizoun...prosexe!!!!!!!!!!!!!
    ena poulaki mou eipe oti s ena paixnidi sthn athina pou ekanes mages efyge me thn astynomia.....einai alhthia?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. κανονικα επρεπε να σε βαλουν στα μπαραζ της ανοδου για την Γ εθνικη.Εκει παιζει η ομαδα σου κ θα εισουν και πιο χρησιμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τους Δεσλη και Παγωνη λυπαμε...τι εχουν να ακουσουν χωρις να φταινε οι ανθρωποι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η Νηαρ ηστ ειναι ηδη υποβιβασμενη. Δε χρειαζεται βοηθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η ολυμπιαδα ομως χρειαζεται ενα χερακι... για καλο και για κακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. H OLYMPIADA XREIAZETE BOHTHIA H THA THN SFAKSOUN THN OLYMPIADA GIA NA PESEI H IDIA?
    KANEIS DEN KSEREI...........
    PADOS MYRIZEI EIDIKH APOSTOLH OPOTE O XASAPHS KLEITHIKE KAI EINAI PARON.
    MHN YPARXEI MONO KANENAS KOUDOURIADHS KAI EXOYME DRAMATA........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Eνώ η Ολυμπιάδα Πατρών έκανε... κακή ήττα στην Καισαριανή, από την υποβιβασμένη Νήαρ Ηστ και παρέμεινε σε... αβεβαιότητα.
    Νήαρ Ηστ - Ολυμπιάδα Π. 96-82
    Διαιτητές: Δεσλής - Παγώνης - Κοντίλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Και εις ανωτερα με υγεια και στα γηπεδα της Α1 με το καλο συντομα για να τιμας το νησι μας με την ακεραιοτητα που σε διακρινει. Και παλι συγχαρητηρια!!!
    Και μην ακους τιποτα και κανεναν.... μονο το στοχο σου...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΕΛΠΙΖΩ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕΣ ΜΕ ΕΙΡΩΝΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ.....ΑΛΛΙΩΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΓΑΝΕ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΑΓΟΡΑΣΑΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΑΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ξαφνικα μου ηρθε όρεξη να φαω καλαμαρακια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΒΑΟΛ -ΧΙΟΣ όπως λένε ΣΟΥΒΛΆΚΙ - ΕΛΛΆΔΑ!!! Άλλη μία φορά η οικογένεια του μπάσκετ στο Αιγαίο και όχι μόνο είδε τον πρωταθλητή Χιου να εκπροσωπεί το νησί μας στα μπαράζ της Γ' εθνικής... Είδε μία ομάδα με 6 πιτσιρικάδες να παλεύει στα ίσια ομάδες με μπατζετ ομάδες με έμπειρους παίχτες που και οι τρεις τουλάχιστον πήγαν στα μπαράζ με μόνο σκοπό την άνοδο!!! Ο ΒΑΟΛ κέρδισε το χειροκρότημα του κόσμου σε όλα τα παιχνίδια και παρά τις ατυχίες με τους τραυματισμούς πούλησε πολύ ακριβά το τομάρι!!! Κάποια στιγμή ας σταματήσει η καραμέλα για τους διαιτητές όταν έχεις χάνεις 3-1 και μάλιστα το πρώτο ματς 30 πόντους δεν σου φταίει κάνεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΚΑΛΑ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ, ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΧΑΤΕ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΕΛΕΓΑ ΕΓΩ ΠΟΙΟΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ ΠΑΛΕΨΑΝ ΣΤΑ ΙΣΙΑ.
    ΜΕΓΑΛΕ ΑΠΟ ΝΑΞΟ ΚΑΙ ΣΑΜΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΣΑΝ ΧΙΟΣ.
    ΤΩΡΑ Τ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ.
    ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ(ΒΑΟΛ) ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΗΣ ΣΤΕΛΕΧΟΙ(ΚΟΝΤΙΛΗ-ΚΑΛΑΜΑΡΗ)
    ΕΑΝ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΟΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ.
    Η ΧΙΟΣ 4 ΣΤΑ ΜΠΑΡΑΖ.....ΔΕΝ ΤΟ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΟΤΕ, ΚΡΙΜΑ...........ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ, ΡΕΖΙΛΗ ΤΟΝ ΚΑΝΑΤΕ ΤΟΝ ΛΥΠΟΤΑΝ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΝΑ ΠΑΛΕΥΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. afoy steilame sta baraz toys deuterathlhtes xioy ti thelate n anaiboun ki olas? ;olh xios eide oti oi IWNES htan kalyteroi kai eprepe na kerdisoun sta 2 apo ta tria paixnidia poy exasan alla kati toys eleipe(KALAMARIA THGANITA)
    kai pali kala poy den exasan kai apo toys kasmades na ginoyme teleiws rezilh san nhsi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Επειδή είσαι άμπαλος και δεν έχεις πάει πότε στην ζωή σου στα μπαράζ θα σου πω οτι Ναι δεν έχουμε χάσει σαν Χίος τα τελευταία χρόνια απο την Σάμο γιατι στα μπαράζ ερχόταν 13 χρόνια τώρα η Ικαρία δεύτερον γατάκι το 2006 όταν πρωταθλητής Χιου ηταν ο ΦΌΒ τρομάρα σου!!! Και εμένα έδινες 5 ευρώ να με δεις στην Γ' ο ΦΌΒ βγήκε τέταρτος όπως ξανά τέταρτος ηταν ο ΦΌΒ το 2009 αντε γιατι σας έχουμε καλομάθει γατάκια ελπίζω να μην το ξεχάσατε... Την Τρίτη ήταν του Αγίου Μάρκου... του Λαγού μεγάλη η χάρη του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. TI GATAKIA KAI PAPARIES RE BLAKA? MILA SAN ANTRWPOS KAI ASE TIS EIRWNIES.
    OTAN ESY HSOUN STA G ETHNIKH HTAN THEWRITIKA H DEUTERH OMADA THS XIOY STA BARAZ, OPWS KAI FETOS POY SOY EIPE KAI O FILOS PARAPANW, OTI PHGE H DEUTERH OMADA THS XIOY STA BARAZ GATI THN PRWTH THN ESFAKSAN OI GNWSTOI AGNWSTOI.......
    MALON EXEIS PAEI POLY LIGES FORES STA BARAZ GIA NA LES OTI 13 XRONIA ERXODE STA BARAZ OI IKARIWTES.
    APO SAMO KAI NAKSO DEN GINETE NA XASEIS RE FILE.APLA DEN GINETE PWS NA STO PW TWRA. MONO APO RODO XANAOYME K AUTO ME TO ZORI.
    AYTO ME TON MARKO TO LAGO DEN TO KATALABA, DEN MAS TO KANEIS POIO LIANA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γιάννης Σκούφαλος2 Μαΐου 2011 στις 11:15 π.μ.

    Με την ομάδα που κατέβασε ο ΒΑΟΛ για τα μπαράζ το αποτέλεσμα από την αρχή ήταν, κατα την γνώμη μου προγεγραμένο. Όλη την σαιζόν στηρίχθηκε σε τέσσερις έμπειρους παίκτες, Χατζηλάμπρου, Καλιμανάς, Γραικός, Σταμέλος και βοήθησαν οι Μπόης, Φωτεινός, Ψύλλος, Σπυρέλλης, Εσκίδης και Σουλίκας. Από αυτήν την σύνθεση απουσίαζαν από τους αγώνες μπαράζ αρκετοί και κάποιοι που αγωνίστηκαν ήταν τραυματίες. Από τους αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος φάνηκε ότι ο ΒΑΟΛ δύσκολα θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε μιά σειρά αγώνων συνεχόμενων. Όσο για το αν πήρε δίκαια τον τίτλο στο τοπικό αυτές πια είναι παλιές ιστορίες που έχουν εξαντληθεί με άπειρα σχόλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή