Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Τυπολατρεία vs basketball

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου ήταν προγραμματισμένος ο αγώνας των παμπαίδων του Νηρέα με τους Ίωνες στα Καρδάμυλα. Στον αγώνα οι Ίωνες δεν είχαν δελτία για όλους τους αθλητές τους και ως εκ τούτου μηδενίστηκαν. Ως εδώ όλα σωστά με το γράμμα του νόμου (υπό την προυπόθεση ότι ο νόμος εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις) και γι αυτο και οι Ίωνες ,που δεν είχαν δελτία-ώς όφειλαν- δεν κατέθεσαν κανενός είδους ένσταση αποδεχόμενοι το τυπικό λάθος τους. Ας δούμε όμως λίγο αναλυτικότερα κάποιες λεπτομέρειες γύρω από το πρωτάθλημα των παμπαίδων. Το πρωτάθλημα αυτό δεν προκηρύσσεται από την ΕΟΚ αλλά από την τοπική επιτροπή Χίου. Δεν στέλνεται δηλαδή πρωταθλητής στην ΕΟΚ ο οποίος παίρνει μέρος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα αλλά είναι μία εσωτερική διοργάνωση με δικούς μας κανονισμούς προσαρμοσμένους στο αναπτυξιακό πρωτάθλημα με στόχο αφενός την προετοιμασία της μικτής μας ομάδας και αφετέρου την αποφυγή της αγωνιστικής απραξίας στις ηλικίες μεταξύ του μίνι και του παιδικού. Με βάση λοιπόν το χαρακτήρα αυτών των αγώνων, μέχρι τώρα δεν ήταν απαραίτητη η κατάθεση των δελτίων στις πρώτες αγωνιστικές, αλλά αρκούσε μία κατάσταση απο γιατρό που πιστοποιούσε την κατάσταση της υγείας των παιδιών και αργότερα, όταν η ΕΟΚ έστελνε τα δελτία, γινόταν η ταυτοποίηση των στοιχείων. Μερικές μάλιστα φορές, προκειμένου να γίνει ο αγώνας, η μία ομάδα << δάνειζε>> αθλητές στην άλλη αν δεν είχε να συμπληρώσει έτσι ώστε τα παιδιά να μην χάσουν τον αγώνα. Το γεγονός ότι ξαφνικά η τοπική επιτροπή αποφάσισε να εφαρμόσει την παράγραφο της προκύρηξης που η ίδια εκδίδει και η ίδια παρέβλεπε τόσα χρόνια μου φαίνεται ότι ξεπερνά τα όρια της τυπικότητας ακόμα και αυτά της τυπολατρείας. Επιπροσθέτως προυποθέτει ότι η τοπική επιτροπή τηρεί απαρέγκλιτα τους κανονισμούς στη διοργάνωση των πρωταθλημάτων της και δε θα μπορούσε να κάνει εξαίρεση σε κανένα πρωτάθλημα έστω κι αν αυτο έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Ακόμα κι έτσι βέβαια παραμένει αναπάντητο το γεγονός γιατι δεν έκανε τον κόπο να ενημερώσει τις ομάδες οτι φέτος θα...εφαρμόσει την προκήρυξη της.Συμπερασματικά, νομίζω ότι σε μια διοργάνωση που καλώς γίνεται απο την ΤΕ ,ίσως να είμαστε απο τις πρώτες ΤΕ στην Ελλάδα που διοργανώσαμε πριν 10 χρόνια ,αν θυμαμαι καλά, εσωτερικό πρωτάθλημα παμπαίδων,η άσκοπη επίδειξη εξουσίας μόνο κακό μπορεί να κάνει. Για εμάς αλλα νομίζω και για τα περισσότερα σωματεία ο πρωταρχικός σκοπός συμμετοχής στο πρωτάθλημα (με ότι επιπλέον κόπο και έξοδα αυτο συνεπάγεται) είναι η καλλιέργεια και η διάδοση του αθλήματος στις μικρές ηλικίες και όχι η βαθμολογία και οι τίτλοι.Ας διοχετεύσουμε την ενέργεια μας στο πώς θα κάνουμε καλύτερες τις συνθήκες για τα παιδιά αντί να τους βάζουμε εμπόδια στο δρόμο τους. Ειναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι το κέρδος θα είναι πολλαπλάσιο για όλους μας.

Υ.Γ Ασήμαντη λεπτομέρεια για τους λάτρεις των τύπων: ο αγώνας έγινε έστω κι αν οι Ίωνες μηδενίστηκαν και έτσι δεν πήγε χαμένος ο κόπος των παιδιών, προπονητών εφόρων και γονέων που πήγαν στα Καρδάμυλα Κυριακή πρωι για να παίξουν και να παρακολουθήσουν μπάσκετ αντί για τυπικές διαδικασίες. Ο Νηρέας με προπονητή το Μανώλη Χατζηλάμπρου που έχει περάσει από αυτή τη διαδικασία στα πρώτα του μπασκετικά βήματα, προς τιμή του δεν σταθηκε στους τύπους και συναίνεσε να γίνει κανονικά ο αγώνας. Το σκορ είναι πραγματικά δευτερεύον και γι αυτό δεν το αναφέρω.

4 σχόλια:

  1. Σε έναν αγώνα που διαφήμισε την προσπάθεια που καταβάλουν τα σωματεία για την ανάπτυξη του μπάσκετ, οι Ίωνες επικράτησαν του ΒΑΟΛ στο κλειστό γυμναστήριο Χίου με σκορ 74-72. Νέοι και άπειροι αθλητές απέδειξαν ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο και αγνό από την προσπάθεια τους. Σε όλη την διάρκεια του αγώνα οι Ίωνες ήταν μπροστά. Στην τέταρτη περίοδο ο Βαολ με έναν σεληνιασμένο Στρίγγο (36πόντοι)πέρασε μπροστά, οστόσο οι Ίωνες κατάφεραν να γυρίσουν το παιχνίδι που κρίθηκε σε λεπτομέρειες. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση ήττας των Ιώνων έχαναν κάθε ελπίδα για το πρωτάθλημα μετά τον μηδενισμό τους στα Καρδάμυλα. Για την ιστορία οι πόντοι των δύο ομάδων: ΙΩΝΕΣ: Σωτηριανός 2, Σφήκας 5, Γκιαούρης, Τσαυλόπουλος 2, Ξύδας 14, Πατούνας 31, Σταυρινούδης 8, Δούκας 12.
    ΒΑΟΛ: Στρίγγος Γ 36, Στρίγγος Σ 10, Σεραφείμ 2, Λως, Σκούφαλος 10, Μπαρλής 5, Γατανας, Καπίρης 9.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν ακόμα ανεβει το σχολιο μου για τους παμπαίδες, οι μικροί αθλητές των Ιώνων και του Βαολ με δικαίωσαν προσφέροντας ένα πολύ ευχάριστο παιχνίδι στο σχεδόν γεμάτο(!) κλειστο γυμναστήριο.Ομολογώ οτι δεν είχα μεγάλη διάθεση να παρακολουθήσω το ματς, το επίπεδο δεν είναι τόσο καλό, όμως κάτι το πάθος των πιτσιρικάδων, κάτι ο παλμός των απίστευτα πολλών φιλάθλων και οι εναλλαγές στο σκόρ μου προσέφεραν ένα απρόσμενα καλό απόγευμα. Αν λογου χάρη σε μια από τις δύο ομάδες είχαν καθυστερήσει να έρθουν τα δελτία ( όπως συνέβει για μερικούς αθλητές των Ιώνων) δεν θα ήταν κρίμα να μην γινόταν το παιχνίδι? Και πιο πολύ κρίμα για τα παιδιά που πιστεύω οτι το καταδιασκέδασαν. Αν έλειπαν και ορισμένα καραγκιοζιλίκια ενηλίκων που μάλλον πουλάνε οπαδιλίκι για ίδιο συμφέρον τι καλά που θα ήταν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. dld ti na ginei? na paizoune xoris deltia?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕ.....ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΙ ΝΑ ΕΞΗΓΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή