Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

All work and no play.....

Αγωνιστική απραξία αυτες τις μέρες, ή μάλλον περιορισμένη αγωνιστική κίνηση, για όλα τα τμήματα των Ιώνων - και όλων των σωματείων υποθέτω- και αναρωτιέμαι πως μπορούν να διατηρήσουν την αγωνιστική τους εγρήγορση οι αθλητές μας ή να βελτιώσουν τα αγωνιστικά τους χαρακτηριστικά οι μικρότεροι σε ηλικία παίκτες όταν : οι παίδες έχουν δώσει ένα αγώνα σε δύο μήνες απο τους τρείς (!) συνολικά που έχουν στον πρώτο γύρο, οι έφηβοι κανένα και οι άνδρες δύο.Με δεδομένο ότι το παιδί και το παιχνίδι είναι έννοιες σχεδόν ταυτόσημες, πως μπορούν τα παιδιά μικρά και μεγάλα ( όποιος φορά κοντό παντελονάκι και μπαίνει στο γήπεδο για να παίξει, είναι παιδί ανεξαρτήτως ηλικίας!!) να αποκτήσουν κίνητρο για περισσότερη προπόνηση, άν μόνο προπονούνται και σπάνια παίζουν? Ένας αθλητής του παιδικού πχ που δεν συμμετέχει στο εφηβικό η στο ανδρικό, θα παίξει στην καλύτερη περίπτωση οκτώ αγώνες τη χρονιά, δηλαδη λιγότερο από ένα το μήνα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και για τα υπόλοιπα τμήματα. Παράλληλα με τους αθλητές, μία σειρά παραγόντων που σχετίζονται με το άθλημα, όπως προπονητές, διαιτητές, φίλαθλοι κλπ υπολειτουργούν. Οι διαιτητές παραδείγματος χάρη δεν έχουν την ευκαιρία για περισσότερα παιχνίδια και συνεπώς βελτίωση της ικανότητας τους προς όφελος όλων, οι φίλαθλοι έχουν λιγότερες επιλογές αγώνων να παρακολουθήσουν κοκ. Πολλοί φίλαθλοι σημαίνει μεγάλη << ακροαματικότητα >> και ευκολότερη προσέλκυση χορηγών οι οποίοι διευκολύνουν αφάνταστα το δύσκολο οικονομικά έργο των ομάδων.Βέβαια υπάρχει πάντα το θέμα της μεγάλης διαφοράς δυναμικότητας μεταξύ αρκετών ομάδων κάτι που καθιστά τον αγώνα κάτι σαν ανούσια τυπική διαδικασία που λίγα έχει να προσφέρει στους συμμετέχοντες. Εδώ το βάρος πέφτει στίς ομάδες που οφείλουν να προσπαθήσουν μέσω της προπόνησης να γίνουν όσο το δυνατόν πιο αξιόμαχες.Ένα άλλο ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί η τοπική επιτροπή να αντέξει το βάρος του κόστους ενός αυξημένου αγωνιστικού προγράμματος και μάλιστα σε εποχές... ΔΝΤ που τα έσοδα και οι επιχορηγήσεις μειώνονται συνεχώς.Η λύση όλων αυτών των προβλημάτων είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αλλά πως αλλιώς μπορεί να γίνει?

11 σχόλια:

  1. Μια λύση μπορεί να είναι και τα φιλικά μεταξύ των ομάδων σε όλες τις κατηγορίες με διαιτητές και όσο γίνεται κανονικές συνθήκες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχως το μπασκετ στο νησι βρισκεται σ εποχη μαρασμου.Προς θεου ,δε λεω οτι δεν υπαρχουν καλοι παιχτες.Λεω οτι ασχολουνται λιγοτερα ατομα απ το παρελθον με αποτελεσμα να γινονται πολυ λιγοτερα ματς.Για να δωσω ενα παραδειγμα, οταν ημουν τελευταια χρονια παιδας επαιξα 45 επισημα παιχνιδια(παιδικο,εφηβικο,αντρικο,σχολικο,μεικτη) και μαλιστα εχασα και καποια λογω σχλικων υποχρεωσεων. Σημερα ο Αργυρουδης εχει την ευκαιρια να παρει τοσα παιχνιδια;; Πρεπει να το δουμε ολοι αυτο. Μια λυση θα ηταν ν αποφευγονται οι πολλαπλοι ομιλοι.Μια αλλη θα ηταν να γινονται περισσοτεροι απο 2 γυροι στο πρωταθλημα. Ειναι κριμα να υπαρχει διαθεση,να υπαρχουν γηπεδα και να μην υπαρχουν αγωνες.
    Αυτα απο μενα.
    ΥΓ: Για να μην παρεξηγηθω,πιστευω οτι τοσο στο αντρικο οσο και στα μικρα πρωταθληματα οι top παιχτες ειναι καλυτεροι απ το παρελθον.Προβλημα εχουμε στη βαση των αθλητων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι πολυ μεγάλη η συζητηση για το αν το μπάσκετ βρίσκεται σε μαρασμό ή οχι και γιατί. Το ότι οι ίδιοι και οι ίδιοι παίκτες (μεγάλης συνήθως αθλητικής ηλικίας) γυρίζουν από ομάδα σε ομάδα ολα αυτά τα χρόνια με ελάχιστες προσθήκες νέων παικτών, συνηγορεί υπέρ αυτού του επιχειρήματος. Απο την άλλη πλευρά μερικοί παίκτες του παιδικού είναι πολύ καλοί -τόσο που μου θυμίζουν άλλες εποχές- και μερικοί ακόμα, αρκετά καλοί και πάντως φαίνεται να γίνονται καλύτεροι από αυτους που παίζουν τώρα.Το μικρότερο πάντως πρόβλημα είναι οι λίγοι αγώνες.Το μεγαλύτερο είναι ότι δεν προπονούνται αρκετά και κυρίως ότι δεν συνεχιζουν να παίζουν μπάσκετ κατά την διάρκεια της φοιτητικής τους ζωής με αποτέλεσμα όταν γυρίζουν πίσω να είναι βετεράνοι σε ηλικια 22-24 χρονων.Είναι η νοοτροπία του επαρχιώτη φοιτητή που καταπιεσμένος απο το ανελέητο διαβασμα των μαθητικών του χρόνων πάει στην Αθήνα μακρια απο το σπίτι και τους γονείς του και προσπαθεί να κερδίσει τα εφηβικά χρόνια που του στερησε το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ερωτηση κουιζ για το προηγούμενο θεμα: έγινε παιχνίδι παμπαίδων η παγκορασιδων(μετα το Νηρεας - Ίωνες εννοειται) στο οποιο οι ομαδες δεν ειχαν ολα τα δελτια?? Και αν, λεμε αν, έγινε πως πρέπει να το ερμηνεύσουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΚΟΟΥΤΣ ΟΤΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΓΙΝΕ ΤΕΤΟΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΙΖΕ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ!!!!! ΚΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΗΤΑΝ ΠΑΡΩΝ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ειχε επιτυχια η φωτο του Καιμακογλου; Επρεπε ν απαντησω. Στην τελευταια εχουμε Σπανουλη,Ζηση και τους 2 Γκιζογιαννηδες. Και καποιους αλλους παλευω. Στη φωτο του Καιμακογλου βρισκεται και ο Ζησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολυ σωστος!Ο Ζησης ηταν σε αλλο γκρουπ απο αυτο του Καιμακογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε συνεχεια του προηγουμενου σχολιου ,να συμπληρωσω οτι στη φωτο Σπανουλη-Ζηση-Γκιζογιαννηδων συμμετεχει και παλι ο Καιμακογλου,ενω πισω του διακρινεται και ο Γιωργος Τσιαρας του πανιωνιου.Το βραβειο το παιρνω δια περιπατου και αν χρειαστει θα βρω κανα-δυο ακομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΠΑΒΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥΣ ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://www.basket.gr/anapt/kolindros/Album/index.html
    ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή