Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Σκέψεις για τα πρωταθλήματα που αρχίζουν

Αρχίζουν λοιπόν σε δέκα μέρες τα πρωταθλήματα και όλες οι ομάδες είναι στη γραμμή εκκίνησης. Ο βαθμός ετοιμότητας τους  αλλά και η αγωνιστική τους συνέπεια θα κριθεί στις τέσσερεις γραμμές του γηπέδου.Μετά από πέντε χρόνια απουσίας δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω ομάδες και να δώσω φαβορί, μπορώ όμως να αποτυπώσω καποιες σκέψεις μου κοιτάζοντας το πρόγραμμα. Στο παιδικό πρωτάθλημα οι οκτώ ομάδες που συμμετέχουν είναι ικανοποιητικός αριθμός- υπό την προυπόθεση βεβαίως ότι προπονούνται και παρουσιάζουν ένα αξιοπρεπές σύνολο. Στα παιδικά και τα προπαιδικά πρωταθλήματα μαθαίνονται τα βασικά του μπάσκετ, βάζοντας πολλές φορές το αποτέλεσμα σε δεύτερη μοίρα. Η εικόνα πχ μιας παιδικής ομάδας που παίζει 40 λεπτά παθητική άμυνα και οι επιθέσεις μονοπωλούνται από τον πιο ταλαντούχο παίκτη της, δεν προσφέρει τίποτα στα υπόλοιπα παιδιά ( συμπαίκτες και αντιπάλους) που συμμετέχουν στον αγώνα. Επιπροσθέτως καταργεί τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρει στη διαπαιδαγώγηση των νεαρών αθλητών το ομαδικό άθλημα.
Ο χωρισμός των ομάδων σε δύο ομίλους έτσι ώστε να δίνουν τρείς (!) αγώνες σε τρείς μήνες μου φαίνεται εξωφρενικός. Βέβαια οι αγώνες συμπληρώνονται απο το εφηβικό πρωτάθλημα όπου συμμετέχουν οι περισσότεροι παίδες των ομάδων, αλλα ίσως θα ήταν προτιμότερο να χωρίζονται οι έφηβοι σε ομίλους με δεδομένο ότι το εφηβικό είναι το πιο προβληματικό τμήμα λόγω των αυξημένων μαθητικών υποχρεώσεων.
Για το ανδρικό θα μιλήσουμε μετά την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου και αφού έχουμε πάρει μια πρώτη γεύση των ομάδων. Αυτό που μπορώ να πώ τώρα είναι ότι όσον αφορά τα πρόσωπα δε βλέπω και πολλές αλλαγές μέσα σε πέντε χρόνια..
Περιμένω τις απόψεις σας και τα λέμε σύντομα.

20 σχόλια:

  1. μπραβο για το σαιτ και το μπλογκ. Εγω θα παω στο ψητο-αντρικο. ΚΟφινας-Ομηρος για τριτη θεση και Ιωνες-Βαολ για την πρωτη. Στο πρωτο ζευγαρι θεωρω μεγαλη εκπληξη νικητης να βγει ο κοφινας.Τοσο σε ατομικο ταλεντο οσο και σε αθλητικα προσοντα(υψος-τρεξιματα-ηλικια) πιστευω οτι ο ομηρος εχει το πανω χερι. Απο κει κι υστερα ουτε ο μεν ουτε ο δε ,θα καταφερουν να δυσκολεψουν τους 2 πρωτους. Ο βαολ εχει τα πιο κλασσικα ονοματα αλλα οι ιωνες εχουν νεα και πολυ αθλητικα παιδια. Πιστευω αν οι ιωνες παρουσιαστουν τοσο γυμνασμενοι οσο μπορουν,θα καταφερουν να κανουν την εκπληξη.Απο την αλλη ο βαολ θα προσπαθησει να οδηγησει τα παιχνιδια σε πιο αργο τεμπο,με σετ παιχνιδι οπου θα περιμενει απο τους πολυ εμπειρους να καθαρισουν τη μπουγαδα.
    Φετος να ,μην ξεχναμε οτι αλλαζουν οι γραμμες. Το τριποντο γινεται ελαφρως πιο δυσκολη υποθεση και ο χωρος μεγαλωνει πολυ σοβαρα,αν και περασε στα ψιλα.Μιλαμε για σχεδον 20% μεγαλυτερη επιφανεια μεσα απ το τριποντο. Ας μη γελιομαστε,οι πραγματικα καλοι σουτερ, θα συνεχισουν να ευστοχουν.Μια καμψη θα εχουν οι μετριοι σουτερ αλλα ολο το θεμα ειναι το ενας εναντιον ενος. Παιδια με καλο ντραιβ και ψηλοι που αρεσκονται στο παιχνιδι στο ζωγραφιστο,θα βρουν την υγεια τους. Πως το αντιμετωπιζεις;;;;; Μα με ζωνη φυσικα. Πιστευω οτι φετος η ζωνη θα φορεθει πολυ,ακομα και στην α1 ισως και στην ευρωλιγκα.
    Βλεπω οι αμυνες να δινουν τα σουτ κι οποιος ειναι μαγκας τα βαζει....!!!
    Ιδεες βαζω για ντερμπυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρουσα συζήτηση η επίδραση των νέων κανονισμών στο παιχνίδι.Θα το συζητησουμε αργοτερα οταν εχουν γινει καποια παιχνίδια και εχουμε μια πρωτη γευση.Γενικά πάντως νομίζω οτι η αλλαγή της απόστασης του τρίποντου είναι ΥΠΕΡ της επίθεσης και κατά της άμυνας για το λογο οτι ουσιαστικά μεγαλώνει το χώρο που πρεπει να καλυψει η άμυνα (και η αμυνα ζωνης)Συμφωνω οτι για τους σουτερ δεν εχει μεγαλη διαφορά το 6.75 απο το 6.25

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνω,η αλλαγη εγινε για ν αποκτησει η επιθεση πλεονεκτημα.Απλα εκτιμω οτι αντιδοτο στους χωρους ειναι η ζωνη. Προσωπικα την απεχθανομαι,χαλαει το μπασκετ αλλα ισως φετος να ναι οπλο.
    Χαιρετω κοουτς. Θα τα πουμε στο γηπεδο,απο διαφορετικες ομαδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΩΡΑΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ.ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ola kala alla pali to prwtathlima o polynikhs proponhths tha to parei.
    o BOYLIKAS dhladh.xaxaxaxa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αμα ο βαολ πληρωνει και παιρνει τους καλους παικτες και εγω που ειμαι ασχετος πολυνικης θα ημουν!χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. fetos den nomizw oti exei kalhterous paiktes apo tous dikous sas(iwnes)
    exei mazepsei olous tous papoudes alla bebaia exoun ebeiria den lew.
    fetos tha fanei ti proponhtaras einai o boulikas.
    oles tia alles xronies to epairne giati eixe kalous paixtes pou epairnan polla lefta, kai kamia allh omada den edine lefta,
    fetos etyxe kai exete eseis kapoious kalous paixtes kai borei na tous nikhsete. an kai den to blepw giati o proponhtaras boulikas tha kanei to thauma tou.
    aaaaaaa exei kai super bohthw fetos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΝΤΗ ΓΙΟΡΤΗ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ο συμιακακης φιλε.
    τον ξερεις;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. oxi den ton kserw.
    exei paiksei basket pouthena?
    einai gymnasths me eidikothta basket?
    esy ton ksereis?
    h mana tou ton kserei?
    dhaldh oi iwnes exoun proponhes lago syriannh k o vaol
    voulika kai pws ton eipes? symiakakh?
    as gelasw.xaxaxaxaxxa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κοιτα φιλαρακο,ουτε στο βαολ παιζω,ουτε γουσταρω να παιξω αλλα ειναι ντροπη να ειρωνευεσαι καποιον με τ ονομα του οταν εσυ γραφεις ανωνυμα.
    Ο Συμιακακης ειναι απ τα καλυτερα παιδια και απο μπασκετακι μια χαρα ειναι. Επαιξε καμια 20αρια χρονια το παληκαρι.Για να μην το ξερεις,μπαλιτσα δεν αγγιξες ποτε.

    υγ1:επειδη πιτσιρικας επαιξα με συμιακακη,να σου πω οτι ξερει περισσοτερο απ οσο ειναι απαραιτητο
    υγ2: ο ζοτς κι ο ιβκοβιτς ειναι γυμναστες με ειδικοτητα μπασκετ;;;ο μουρινιο;;; ο σερ αλεξ;;;
    υγ3: ο κοουτς λαγος κι ο κοουτς συριανης ειναι καλοι προπονητες γιατι εκτος απ τα πτυχια τους ειχαν μερακι για το μπασκετ.
    υγ4:για να παρεις διπλωμα προπονητη δεν αποτελει προυποθεση το πτυχιο γυμναστη.
    υγ5 : φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. epeidh k egw exw paiksei poly basket megale kai polla xronia, o anthrwpos den yparxei basketika,
    san paidi borei na einai xryso k agio.
    alla basketika den yparxei.
    rwta kai kanena palio na sou pei.
    esy malon eisai mikros kai den ksereis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ε πες μας κ τ ονομα σου ρε παλιε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. omros pisteuo pos tha kontrarei kai malon tha parei kai pexnidi apo iones....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα παρακαλέσω να δημοσιεύουμε σχόλια επώνυμα, ειδικά όταν είναι επικριτικά για κάποιον. Δεν είναι κακό να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας. Καλό θα ήταν επίσης να κρίνουμε γεγονότα και όχι μόνο πρόσωπα.Παραδείγματος χάριν ο (καθε) Συμιακάκης δεν είναι καλός γιατι δεν δίδαξε καλά την τάδε ομάδα.Να επιβεβαιώσω οτι ο Πέτρος ασχολείται είκοσι περίπου χρόνια με το μπάσκετ και το μόνο που δε μπορεί να του καταλογίσει κανείς είναι οτι δεν αγαπάει το άθλημα.Τίς γνώσεις του δεν μπορώ να τις ξέρω γιατι δεν έτυχε να συνεργαστούμε ποτε αλλα ακόμα κι αν τις ήξερα θα έπρεπε να ξέρει κανείς και τις αρμοδιότητες του στην ομάδα ώστε να κρίνει αν κάνει καλά τη δουλειά του η όχι.Τέλος μην ξεχνάμε ότι για να υπάρχει η ομάδα μας πρέπει να υπάρχουν και αντίπαλοι και πως όσο πιο δυνατοί είναι τόσο καλύτερο και για μας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Opos oloi xeroume to protatlima xekinaei se liges meres..mia idea sto poies omades einai ta fabori gia tin kataktisi tou protatlimatos oloi tin exoume.Vevaia auto prepei na to doume kai mesa stis 4 grames tou gipedou..apopsi mou oti nai men arketa pragmata tha fanoun stous 1-2 protous agones alla meta ton 1 giro tha borei kapoios na vgalei asfali siberasmata os pros to pia omada paizei to kalitero basket kai genikotera einai pio statheri se apodosi.elpizo oti tha exoume kala paixnidia kai oraio theama kai se auto fisika tha voithisei kai i parousia tou kosmou.episis kai stis mikroteres ilikies (paidiko-efiviko) tha itan kalo kapoios na parakolouthisi paixnidia kai gia na dei ta nea talenta,to neo aima kai fisika oraia mats!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ρε παιδεια συγνωμη που επανερχομαι στο θεμα του βωηθου του βουλικα αλλα εγω χθεs το ειδα. Πρωτη φορα το παλικαρι οταν ειχαν πρωπονηση πριν το φιλικο του ομηρου... Μια χαρα. Coats ειναι σοβαροσ. Και αν κρεινω απ τιs παρατηρισειs του ειναι και γνωστηs του αθληματοs Και ποσο τυχαιο ειναι οτι εκανε παπατηπιση σε καλλημανα και χατζηλαμπου και αυτοι τον ακουγαν παραδεχομενοι οτι ειχαν κανει λαθοσ και ο βουλικασ μου εδωσε να κατακαβω οτι τον ακουει και τον σεβεται,,,, τελοσ να σασ πω οτι και ο χατζηλαμπρου εχει. Τα
    φωτα να γινει μεγαλοσ. Coats. Καλη χρονια με πολλα καλαθεια αδερφεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ LINK ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΩΜΕΝΑ!!!!!! ΚΑΙ ΠΛΑΚΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΒΓΑΖΕΙ!μπραβο COACH

    ΑπάντησηΔιαγραφή