Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Πραγματικά play off & final four

Το φετινο πρωτάθλημα ήταν ένα από τα συναρπαστικότερα που έχουν γίνει όλα αυτα τα χρόνια ζωής του Χιώτικου μπάσκετ. Έντονος συναγωνισμός από την αρχή μέχρι το τέλος, ανατροπές στη βαθμολογία , παιχνίδια στον πόντο , πολλοί φίλαθλοι στις εξέδρες αλλά και γενικότερο ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ.
Δύο ήταν οι λόγοι που, κατά την αποψή μου, συνετέλεσαν σ αυτό : οι δύο πολύ καλές και σχεδόν ισοδύναμες ομάδες της κορυφής - μαζι με την τρίτη που φιλοδοξεί να σπάσει αυτό το δίπολο- και ο νέος τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος.  Αυτό τον τρόπο θα ήθελα να συζητήσουμε στο σημερινό θέμα, πως δηλαδή μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο προσφέροντας περισσότερους αγώνες μεταξύ ισοδυναμων ομάδων.
Αυτό που σκέφτομαι δεν διεκδικεί νόμπελ πρωτοτυπίας, εφαρμόζεται στα περισσότερα πρωταθλήματα του πλανήτη και ονομάζεται play off ! Στον πρώτο γύρο θα μπορούσαν να γινουν δυο ζευγάρια, 1-4 & 2-3 ,στις 2 νίκες και οι νικητές να παίξουν στον τελικό στις τρείς. Θα μπορούσε ακόμα, αν θέλουμε συμμετοχή περισσοτέρων ομάδων, να γίνει ένας επιπλέον γύρος play off μεταξύ των 3-6 & 4-5 και οι νικητές να συνεχίσουν στους δύο επόμενους γύρους. Εννοείται οτι τα αποτελέσματα της κανονικής διάρκειας δεν μετρανε στα play off και η καλύτερη ομάδα στη βαθμολογια παίρνει το πλεονέκτημα έδρας. ( θυμίζω εδώ ότι Ίωνες Βαολ και Όμηρος έχουν διαφορετική έδρα κάτι που δίνει αρκετή βαρύτητα σ αυτο το πλεονέκτημα)
Μεονέκτημα (?) σ αυτο το σύστημα είναι ότι με δεδομένο ότι ο πρωταθλητής συνήθως πρέπει να έχει αναδειχθεί μέχρι το Πάσχα, πρέπει να τρέχουμε λίγο με τη συχνότητα των αγώνων για να προλάβουμε. Ένα ακόμα μειονέκτημα θα μπορούσε να είναι η μή ύπαρξη ισοδύναμων ομάδων, όπου μια σειρα best of 3 ίσως και να κούραζε, αλλά ακόμα κι έτσι, η πρωταθλήτρια ομάδα θα ήταν πιο έτοιμη για τα μπαράζ απ ότι αν  έδινε λιγότερους αγώνες έστω και με υποδεέστερο αντίπαλο.
Μία άλλη σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό είναι η διοργάνωση του κυπέλλου με final four που θα διεξαχθει ένα Σαββατοκύριακο με τις τέσσερεις ομάδες που θα προκριθούν από τα νοκ αουτ παιχνίδια.
Σ αυτή την πανηγυρική εκδήλωση μπορούν να γίνουν οι απονομές της ΤΕ ΕΟΚ αλλα και διάφορα άλλα βραβεία όπως καλύτερη πεντάδα ή MVP κλπ.
Γενικότερα νομίζω ότι πρέπει να σκεφτόμαστε τρόπους να κάνουμε καλύτερο το πρωτάθλημα μας για να το απολαμβάνουν τόσο οι παίκτες όσο και οι φίλαθλοι.Την χρονιά που πέρασε έγιναν αρκετές βελτιώσεις όπως η διεξαγωγή του κυπέλλου, οι απονομές κλπ. ϊσως πρέπει να σκεφτούμε περαιτέρω κινήσεις για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Περιμένω τις απόψεις σας για τον τροπο διεξαγωγής με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που νομίζετε για όλες τις ομάδες που συμμετέχουν και όχι μόνο για τις δύο πρώτες. Άλλωστε το δυνατό πρωτάθλημα το κάνει η ύπαρξη πολλών καλών ομάδων και όχι μίας ή δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου