Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Το ερωτηματολόγιο της ΤΕ Χίου

Συζήτηση γύρω από το ερωτηματολόγιο της ΤΕ ΕΟΚ σήμερα. Απαντήσεις και γνώμες προσωπικές και διερεύνηση των απόψεων των αναγνωστών μας και όποιων δεν εκπροσωπούνται στη ΓΣ των σωματείων.
Θετική βέβαια η πρωτοβουλία της ΤΕ να θέσει τα θέματα που απασχολούν τα μέλη της σε ένα είδος ψηφοφορίας. Για λόγους οικονομίας χώρου θα κάνω μια περίληψη της ερώτησης και δεν θα την αντιγράψω αυτούσια. Το ερωτηματολόγιο υπάρχει στη σελίδα του chiospress και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το κατεβάσει.
1. Ζυγός αριθμός ομάδων (8) στην Α κατηγορία
Η δεύτερη ομάδα της Β κατ. δεν θα βελτιώσει τον ανταγωνισμό στην Α και επιπρόσθετα θα αυξήσει τα έξοδα. Ειναι προτιμότερο να γίνουν περισσότεροι αγώνες play off και η ομάδα της Β κατ να παίξει σε ένα πιο ανταγωνιστικό γι αυτήν πρωτάθλημα
2. Σύστημα διεξαγωγής play off
Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε ένα σύστημα που θα κάνει παγκόσμια πρώτη στη Χίο αντί να ακολουθήσουμε ότι ισχύει παντού.Οι ομάδες 1-4 , ημιτελικούς χιαστί στις 2 νικες και τελικό στις 3, χωρίς να υπολογίζονται οι αγώνες της κανονικής περιόδου και με πλεονέκτημα έδρας στον πρώτο. Στίς 5 νίκες δεν παίζει ουτε το ΝΒΑ....
3.Ίδιο σύστημα play off και στη Β κατηγορία?
Υπερβολικά πολλοί αγώνες για ένα πρωτάθλημα με μο ηλικίας 40φεύγα! Playoffs στις 2 νίκες
4.Διεξαγωγή κυπέλλου.
Θέλει και ρώτημα?
5.Πρωτάθλημα mini
Βεβαιότατα ναι αν και αμφιβάλλω για το πόσες ομάδες θα δηλώσουν συμμετοχή.Χωρίς ανάδειξη πρωταθλητή.
6.Απονομές μετά το τέλος των τελικών?
Φυσικά ναι. Μια ευκαιρία να δούμε και το αθλητικό ήθος των ηττημένων.....
7. Το σύστημα playoff των παίδων να αποφασίζεται λίγο πρίν την έναρξη των τελικών.
Κατανοώ το νόημα της ερώτησης (που με πρώτη ανάγνωση φαίνεται παράλογη) και δεν είναι άλλο από την διαφορά δυναμικότητας των παιδικών ομάδων και αν αξίζει τον κόπο να αυξηθούν οι αγώνες.Το σύστημα των τελικών πρέπει να ειναι γνωστό από την αρχή του πρωταθλήματος. Έχουμε ένα σοβαρό δείγμα της δυναμικότητας από το πρωτάθλημα παμπαίδων της προηγούμενης χρονιάς.
8.Υποχρεωτική συμμετοχή νέων παικτών στην ανδρική ομάδα.
Το προβλέπει η ΕΟΚ από του χρόνου αλλά θεωρώ ότι είναι δύσκολο εως ανέφικτο να εφαρμοσθεί σε πρωταθλήματα σαν το δικό μας που παίκτες 18-22 σπανίζουν λόγω μαθητικών υποχρεώσεων.Ίσως οι φοιτητές θα μπορούσαν να το λύσουν αλλά και τώρα δεν παίζουν στις ομάδες?
9.Κατάργηση διπλής ιδιότητας πχ διαιτητής - προπονητής , παίκτης - προπονητής σε διαφορετικές ομάδες κλπ
Η παπας παπάς η ζευγάς ζευγάς λέει ο λαός πολλά χρόνια πρίν. Η πρακτική που ακολουθούμε τόσα χρόνια με πρόσχημα την έλλειψη προσώπων έχει αποδεδειγμένα τραγικά αποτελέσματα. Αν πέσουμε δε και σε άτομα με  χαλαρή αντίληψη της έννοιας του του ευ αγωνίζεσθαι, το μίγμα είναι εκρηκτικό...
10.Περισσότερες γενικές συνελεύσεις.
Δύο είναι αρκετές. Μία στην αρχή και μια στο μέσο της περιόδου για διόρθωση πορείας.
11.Πραγματοποιηση σύσκεψης πριν απο κρίσιμα παιχνίδια για προβλεψη και επιλυση προβλημάτων.
Ο διάλογος και η από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων δεν βλάπτει αλλά και δε δίνει λύση απο μονος του.
12.Να αναλάβουν τα σωματεία το κόστος διεξαγωγής των πρωταθλημάτων.
Οχι και πάλι όχι όσο μικρό και να είναι. Ο αθλητισμός είναι  υποχρέωση της πολιτείας και συνταγματικό δικαίωμα. Η προσπάθεια μετακύλισης του κόστους στους πολίτες δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο. Όποιος δηλαδή δεν έχει χρήματα δεν μπορεί να παίξει στο πρωτάθλημα?
14. Αν η άποψη σας δεν είναι στην πλειοψηφία θα πειθαρχήσετε?
Μπορούμε να μιλάμε ώρες για την αρχή της πλειοψηφίας η κατά άλλους την κυριαρχία της πλειοψηφίας. Πάντως σε κάθε περίπτωση η... ενυπόγραφη δήλωση συναίνεσης δεν εξασφαλίζει τίποτα σε κανένα.....
Περιμένω τις απόψεις σας σε όποιο από αυτά ή άλλα  θέματα νομίζετε. Μην ξεχνάτε οτι ο καλύτερος διάλογος γίνεται χωρίς αντιπροσωπους.......

12 σχόλια:

  1. Βαθμος:10',ΑΡΙΣΤΑ...
    OΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλέξανδρος Τζανέτος20 Ιουλίου 2011 στις 11:15 π.μ.

    Θα ήθελα να θίξω το θέμα της υποχρεωτικής συμμετοχής "μικρών" στις πεντάδες και δωδεκάδες.
    1) Από τη μία είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ένας τόπος να δουλεύει με τα ταλέντα και να προάγει τον αθλητισμό. Υπάρχουν παιδιά που κατά την άποψή μου αξίζουν την εμπειρία της συμμετοχής σε κλιμάκια της Εθνικής.
    2) Από την άλλη, οι μαθητές Β' και Γ' Λυκείου παρατήρησα ότι κόβουν ή ελλατώνουν τις προπονήσεις τους στο βωμό της επιτυχίας στις πανελλήνιες. Αυτό δημιουργεί δυσκολία σε πολλά σωματεία (πόσο μάλλον στα σωματεία από χωριά όπως το Λιθί) να μαζέψουν πιτσιρικάδες και να τους δουλέψουν.
    3) Υπάρχει μια ακόμη παράμετρος που πρέπει να εξετάσουμε: πολλά παιδιά, παίζοντας χρόνια στις ομάδες τους, ανεβαίνουν στο αντρικό τμήμα και τους χαϊδεύουν τα αυτιά παράγοντες και προπονητές με αποτέλεσμα να τους κάνουν κακό και να μην τους πιέζουν να δουλέψουν. ΠΡΕΠΕΙ να μάθουμε τα παιδιά ότι "τα αγαθά κόποις κτώνται"! Χωρίς δουλειά, κανείς δεν θα βάζει 15 πόντους σε κάθε αγώνα, ούτε 10 τάπες. Και αν μερικοί στα πλαίσια της Χίου είναι παικταράδες, τα βρίσκουν σκούρα όταν κάνουν προπονήσεις με παιδιά από άλλα μέρη της Ελλάδας, γιατί ελλείψη ανταγωνισμού είχαν επαναπαυθεί.
    Τέλος, ναι μεν οι φοιτητές βοηθούν ηλικιακά στην κάλυψη του κριτηρίου (18-22), αλλά πρέπει πρώτα να ενταχτούν στο μπασκετικό σύνολο της Χίου. Εκτός από παίκτες "ψημένους" (Πουλημένος, ο οποίος είναι και συντοπίτης μου), υπάρχουν και φοιτητές που συναντούν δυσκολία στην ένταξή τους στις ομάδες. Οπότε θα ήταν λάθος να τους πάρουν, μόνο για να κλείσουν την απαραίτητη τρύπα. Σωστή αντιμετώπιση θα ήταν να πάρουν μεταγραφές σε ομάδες που πραγματικά τους χρειάζονται και που θα δουλέψουν μαζί τους, ώστε και οι ίδιοι να εξελιχθούν μπασκετικά και να προσφέρουν στο σύνολο του χιώτικου μπάσκετ. Και παραδείγματα υπάρχουν (αναφέρω ενδεικτικά τον Κώττη, ο οποίος αν φέτος δουλέψει, θα βελτιωθεί πολύ και θα γίνει σημαντικό εργαλείο στη ρακέτα).
    Οπότε, αν θέλουμε να ανανεώνεται το τοπικό πρωτάθλημα, ας συνεχίσουμε τη δουλειά με ταλέντα που έχουν "πολλά κιλά μπάσκετ" να παίξουν (Σαμιώτης) και παράλληλα ας δούμε τους φοιτητές ως "εγχώρια αγορά" και να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές τους στο έπακρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια λυση για να παιζουν οι παιδες - έφηβοι (εφαρμοζεται σε καποια Ευρωπαικα κρατη) και μπορεί να εφαρμοσθεί τοπικά, ειναι τα διπλά δελτία. Ενας εφηβος παικτης μιας ομαδας μπορει να αγωνισθεί σε αντρικό τμημα άλλης ομαδας και άλλης κατηγοριας. Με αυτο τον τρόπο 1. δεν χρειαζεται να αποδυναμωσεις την παιδική- εφηβική ομάδα, 2. ο αθλητής παίζει περισσότερα παιχνίδια που στο ανδρικό δε θα τα έπαιζε, 3.Ενισχύονται οι ομάδες Β κατηγορίας με νέους παίκτες μειώνοντας τον αριθμό των...γηραλεων! 4. Γινεται πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα της Β κατηγορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειλικρινά coach δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή {γενικότερα} με τους γηραλέους, όπως τους αναφέρεις! Θεωρώ οτι αν δεν υπήρχαν αυτοί, οι ομάδες στο πρωτάθλημα θα ήταν πολύ λιγότερες!! Οπως επίσης θεωρώ οτί αν υπάρξουν νέα παιδιά με ποιότητα να στελεχώσουν τις ομάδες οι γηραλέοι θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να μαζευτούν στην άκρη του πάγκου στην αρχή, και στο σπίτι τους η σε κάποιο άλλο μπασκετικό πόστο στη συνέχεια. Επίσης για πιο λόγο ανθρωποι που αγαπούν αυτό που κάνουν, ότι ηλικία και να έχουν, να αναγκαστούν να το σταματήσουν, σε επίπεδο οργάνωσης τοπικού πρωταθλήματος και να ταλαιπωρούν τα πόδια τους στα ανοιχτά γήπεδα ψάχνοντας να βρούν μπασκέτα να παίξουν, εάν και εφόσον το λέει ακόμα η περδικούλα τους!! Κλείνοντας πιστεύω οτι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει απο κάποιον, το δικαίωμα να αθλήται, να διασκεδάζει χωρίς παρεκτροπές , και να παραμένει υγιής σωματικά και πνευματικά. Αν έχεις κάποια διαφορετική άποψη θα ήθελα πολύ να την μάθω. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οχι μονο δε διαφωνώ αλλα υπερθεματίζω.Η ηλικία του παίκτη (μικρή ή μεγάλη ) δεν εχει καμμια μα καμμία σημασία αν μπορεί να κανει μεσα στο γήπεδο αυτά που του ζηταει η ομάδα του.Επίσης συμφωνω -το εχω ξαναγράψει νομίζω- οτι αν υπήρχαν καλύτεροι νεοι παίκτες, οι μεγαλύτεροι (το γηραλέοι ήταν αστεισμός....) θα έμεναν αναγκαστικά στην άκρη ή θα αναλάμβαναν άλλο ρόλο. Το όποιο πρόβλημα μου είναι με τις ομάδες που δεν προσπαθούν να δημιουργήσουν νέους παίκτες αλλά προσπαθούν να βρούν όσο το δυνατόν περισσότερους παλιούς για να κάνουν γρήγορα και χωρίς κόπο ομάδα. Στην αρχαία Σπάρτη, στο χορό των γερόντων, οι γέροντες έλεγαν στους έφηβους : " κάποτε ήμασταν κι εμείς νέοι " , οι ενήλικες " τώρα είμαστε εμείς, αν θέλεις λάβε πείρα" και οι νέοι απαντούσαν " κάποτε θα γίνουμε πολύ καλύτεροι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι διπλες ιδιοτητες ειναι το μυστικό. Τα υπόλοιπα όλα βρίσκονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Nα υποθέσω λοιπόν coach σε συνέχεια του σχολίου μου περί γηραλέων οτι διαφωνείς και με την υποχρεωτική συμμετοχή νέων παικτών στην ανδρική ομάδα η οποία σε επίπεδο τοπικού πρωταθλήματος ενδεχομένως να την καταδικάζει σε πιθανό υποβιβασμό λόγω του ότι είναι πολύ δύσκολο εως ανέφικτο να καταφέρει να βρεί νέους ηλικιακά παίκτες που να μπορούν να προσφέρουν άμεσα,(και μιλάω συγκεκριμένα για την δική μου ομάδα)δεδομένου της έλλειψης πολλών καλών νέων παικτών στην Χίο?
    Εδώ να πώ βέβαια οτί η παροιμία "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν" σε εμάς δεν έχει αντίκρισμα, καθώς με δικές μας δυνάμεις και με μεγάλη δυσκολία καταφέρνουμε και κρατάμε το τμήμα του ανδρικού (λειτουργικά εξοδα),πόσο μάλλον να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε αξιόμαχες υποδομές λόγω της μεγάλης αδυναμίας της διοίκησης να συνδράμει παρότι γίνεται προσπάθεια!!! Εγώ λοιπόν το θεωρώ κατά κάποιο τρόπο ρατσιστικό να σου στερεί τη δυνατότητα η συγκεκριμένη πρόταση να συνεχίσεις να συμμετέχεις στο πρωτάθλημα λαμβάνοντας υπόψη πάντα τις παραμέτρους που προανέφερα γιατί καλώς η κακώς είναι λίγες οι ομάδες που μπορούν να λειτουργήσουν σε επαγγελματικά πρότυπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το κλειδί είναι να σταματήσουν όλοι (και ειδικά αυτοί που θεωρούν εαυτούς "καταξιωμένους" στο χώρο) να προσπαθούν και να νοιάζονται ΜΟΝΟ για την προσωπική τους προβολή (επ΄ουδενί δεν εννοώ εσένα coach), τα τελευταία χρόνια τα μίση τα αλληλοκαρφώματα και οι προσπάθειες να δείξουν ορισμένοι ότι "είναι κάποιοι" (που υπό άλλους όρους θα ήταν στα αζήτητα μιας και το basket που κατέχουν ανήκει στη προ Γκάλη εποχή) πάει να καταστρέψει τι Χιώτικο Basket .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αλέξανδρος Τζανέτος22 Ιουλίου 2011 στις 1:43 μ.μ.

    Αυτοί που κατέχουν "μπασκετ της προ Γκάλη εποχής", μου φαίνεται ότι ..ΚΡΑΤΑΝΕ και ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ το χιώτικο μπάσκετ!
    Χωρίς αυτούς, ούτε οι υπόλοιποι θα παίζαμε κάπου... άντε να υπήρχαν 2 ομάδες με παίκτες ως την ηλικία των 33 για να παίζουμε φιλικά μεταξύ μας.
    Δεν είναι ανάγκη να επιτεθούμε σε παίκτες που μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε το χόμπυ μας. Καλύτερα ας κάνουμε κοινό μέτωπο όλοι οι παίκτες και ας παλεύουμε όλοι μαζί για καλύτερο μπάσκετ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν εννοείς κάποιον συγκεκριμένα κε "παρατηρώ και λέω" καλό θα ήταν να τον γράψεις, για να ξέρουμε που αναφέρεσαι και να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε κιόλας. Εννοείς παίκτες, προπονητές, διαιτητές η παράγοντες? Κάνε το λίγο πιο συγκεκριμένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν και καταλαβαίνω το γενικότερο στοχο του να συμμετέχουν υποχρεωτικά νεοι παίκτες στην πεντάδα (γιατι στη δωδεκαδα ειναι ανώφελο) έγραψα σαφέστατα οτι το θεωρώ ανέφικτο για πολλούς λόγους σε πρωταθλήματα σαν το δικό μας. Βεβαια απο του χρονου δεν θα εχουμε δικαιωμα επιλογης μια και το προβλεπει η ΕΟΚ στην προκυρηξη αλλα και παλι τολμω να προβλέψω οτι θα ατονησει, τουλαχιστον στην επαρχια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ξεχασα να (ξανα) τονισω οτι οχι μονο δεν εχω κατι εναντιων των " γηραλεων " αλλα θεωρω οτι βοηθανε σε σημαντικό βαθμο. Μπορει εγω να ειμαι νεος αλλα καταλαβαινω τον ποθο των μεγαλυτερων για μπασκετ.... !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή